english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Otorynolaryngologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
Otorynolarygnologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Pod patronatem naukowym
  Polskiego Towarzystwa Audiologicznego i Foniatrycznego




tom 7. nr 4. grudzień 2008  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły poglądowe
Współczesne metody badania węchu i smaku
Karolina Dżaman

Klinika Otolaryngologii, Wojskowy Instytut Medyczny w Warszawie
Postęp w dziedzinie medycyny dostarczył wielu nowoczesnych metod oceny funkcji smaku i węchu. Najczęściej w klinicznej praktyce wykorzystuje się pomiary psychofizyczne funkcji zmysłowych. Niektóre techniki nie wymagają współpracy pacjenta i opierają się na badaniach obrazowych, ocenie potencjałów wywołanych bodźcem zmysłowym oraz obserwacjach reakcji odruchowych, zachodzących po stymulacji narządów zmysłów. Część metod wymaga jeszcze dalszej standaryzacji przed zastosowaniem w klinice. W pracy przedstawiono współczesne metody badania zmysłu powonienia i smaku.


słowa kluczowe: taste, smell, examination, evoked-potentials, taste, smell, examination, evoked-potentials

strony: od 173 do 177



szacunkowy czas pobierania pliku (124 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:269532[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2021 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.