english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 8. nr 4. grudzień 2003  
 SPIS TREŚCI

 Diagnostyka i leczenie alergii
Wpływ modyfikacji technologicznych na zmianę właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego
Barbara Wróblewska, Lucjan Jędrychowski

Czasami spożycie mleka może być ryzykowne, ze względu na dysfunkcje trawienne, problemy z absorbcją, metabolizmem i reakcją immunologiczną. Mleko krowie zawiera ponad 30 białek i większość z nich może wzbudzać IgE-zależną odpowiedź u dzieci alergicznych. Ogólnie, najkorzystniejszym rozwiązniem dla osób z alergią jest unikanie białek alergennych, a dla małych dzieci najpopularniejszą alternatywą jest stosowanie odżywek hypoalergicznych. Są one produkowane na bazie białek serwatkowych, kazeiny i soi, paradoksalnie – najbardziej alergennych białek, poprzez ich modyfikację stosując różnego rodzaju procesy technologiczne, które są w stanie zmienić właściwości immunoreaktywne. Molekularną podstawą zmian właściwości alergicznych jest inaktywacja lub destrukcja epitopów, struktur, formowanie nowych epitopów, lub zwiększanie dostępu do ukrytych epitopów dzięki denaturacji alergenów natywnych. W pracy autorzy podsumowują wyniki badań dotyczących wpływu różnych procesów technologicznych na zmiany w strukturze białek serwatkowych, w szczególności α-laktoalbuminy i β-laktoalbuminy.

słowa kluczowe: alergia, białka mleka krowiego, modyfikacje technologiczne, białka serwatkowe alfa-laktoalbumina (alfa-la), beta-laktoglobulina (beta-lg)

strony: od 157 do 164



szacunkowy czas pobierania pliku (98 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:217432[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2021 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.