english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 20. nr 2. czerwiec 2015  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły poglądowe
Tolerancja doustna – czynniki prognostyczne, patomechanizm, czynniki immunomodulujące
Izabela Sardecka, Aneta Krogulska

Choroby alergiczne są istotnym problemem zdrowotnym współczesnego
społeczeństwa. Występują u ok. 30-40% dzieci i zazwyczaj pierwszą
manifestacją jest alergia na pokarmy, którą określa się jako defekt nabywania
naturalnej tolerancji na alergeny pokarmowe. Większość dzieci
nabywa tolerancję na białka mleka krowiego do 4-5 r.ż. Tolerancja pokarmowa
warunkuje tolerancję immunologiczną całego organizmu. Wykazano,
że tolerancja na alergeny pokarmowe jest związana z rozwojem
antygenowo-specyficznych limfocytów Treg CD4+CD25+. Za najlepszy
marker limfocytów Treg uznano czynnik transkrypcyjny FOXP3. Mechanizm
nabywania tolerancji nie jest dokładnie poznany. Istotne znaczenie
w tym procesie ma GALT oraz nabłonek jelita. Ponadto, nabywanie tolerancji
zależy od szeregu czynników, takich jak m.in.: predyspozycja genetyczna,
wiek, dojrzałość jelita oraz rodzaj karmienia (naturalne/sztuczne).
Elementami, które dodatkowo mogą w istotny sposób modulować
rozwój naturalnej tolerancji są dietetyczne czynniki, takie jak: probiotyki,
witaminy A, C, D oraz kwasy omega 3. Alergia na białka mleka krowiego
stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju alergii na inne alergeny pokarmowe,
jak również zwiększa prawdopodobieństwo ujawnienia się astmy
w późniejszym okresie życia. Stąd poznanie czynników, mających wpływ
na rozwój choroby, jak również na jej ustępowanie, czyli nabywanie naturalnej
tolerancji stanowią wyzwanie współczesnej medycyny.

słowa kluczowe: alergia pokarmowa, doustna tolerancja, patomechanizm, limfocyty Treg, food allergy, oral tolerance, pathomechanism, Treg lymphocytes

strony: od 94 do 100



szacunkowy czas pobierania pliku (202 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:4114743[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2021 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.