english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 20. nr 2. czerwiec 2015  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły poglądowe
Anafilaksja w alergii pokarmowej
Anna Bodzenta-Łukaszyk, Mateusz Łukaszyk

Anafilaksja jest ciężką, zagrażającą życiu systemową lub uogólnioną natychmiastową
reakcją nadwrażliwości. Częstość przypadków anafilaksji
istotnie wzrosła w ciągu ostatnich 20 lat. Pokarmy są najczęstszą przyczyną
anafilaksji. W pracy omówiono epidemiologię anafilaksji w alergii pokarmowej,
patomechanizm, zwracając szczególną uwagę na rolę czynnika
aktywującego płytki (platelet-activating factor, PAF), diagnostykę oraz
leczenie według wytycznych międzynarodowych.

słowa kluczowe: anafilaksja w alergii pokarmowej, epidemiologia, patomechanizm, leczenie, food-induced anaphylaxis, epidemiology, pathogenesis, diagnosis, treatment

strony: od 85 do 87



szacunkowy czas pobierania pliku (64 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:145322[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2021 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.