english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 20. nr 1. styczeń 2015  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły oryginalne
Alergia na owoc kaki u 72-letniej pacjentki
Natalia Ukleja-Sokołowska, Ewa Gawrońska-Ukleja, Magdalena Żbikowska-Gotz, Zbigniew Bartuzi

Istnieje tylko kilka opisanych przypadków pacjentów uczulonych na owoc
kaki. Do tej pory zidentyfikowane alergeny to: profilina Dio k 4, białko
o masie 17 kDa - homologiczne z Bet v 1, alergen pokarmowy związany
z Bet v 6.
Pacjentka lat 74 doświadczyła rozległych zmian skórnych pod postacią
pokrzywki polimorficznej na kończynach górnych, dolnych, szyi, oraz
obrzęku obu powiek. Następnie u chorej wystąpiły nudności, wymioty
i biegunka. Objawy wystąpiły 10 minut po zażyciu drugiej połowy owocu
kaki. Pierwszą połowę pacjentka spożyła dzień wcześniej bez żadnych
skutków ubocznych. Pacjentka do tej pory nie leczyła się z powodu chorób
alergicznych, a wywiad rodzinny był ujemny. Objawy ustąpiły po
dożylnym podaniu sterydów i leków przeciwhistaminowych. W trakcie
diagnostyki chorej wykonano testy skórne punktowe (SPT) z alergenami
pokarmowymi. Nie wykonano testu skórnego z ekstraktem alergenowym
kaki, gdyż nie był on dostępny. Wykonano test natywny prick by prick ze
świeżym owocem kaki. Wykonano także szczegółową diagnostykę przy
użyciu metody immunoblotting.
Punktowe testy skórne (SPT) z alergenami pokarmowymi były ujemne.
Wynik dodatni otrzymano w przypadku testu punktowego ze świeżym
owocem kaki (histamina 6 / 15mm, kaki 15 / 15mm). W immunoblottingu
nie uzyskano pozytywnego sygnału.
Testy prick by prick umożliwiły obiektywne potwierdzenie źródła objawów
u pacjenta.
Brak sygnału w immunoblottingu nie wyklucza obecności alergenowo
swoistych przeciwciał przeciwko białkom badanego ekstraktu kaki,
a uzyskane wyniki mogą być konsekwencją ich niskich stężeń w badanej
surowicy oraz częściowej zmiany cząstek antygenu podczas denaturacji

słowa kluczowe: kaki, alergia pokarmowa, reakcja IgE zależna, kaki, food allergy, IgE-dependent reaction

strony: od 53 do 56



szacunkowy czas pobierania pliku (56 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:125321[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2021 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.