english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 17. nr 4. grudzień 2012  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły poglądowe
Alergia na kiwi
Ewa Gawrońska-Ukleja, Anna Różalska, Magdalena Żbikowska-Gotz, Zbigniew Bartuzi

W ciągu ostatnich kilkunastu lat alergia na owoce kiwi stała się przedmiotem
intensywnych badań i dyskusji. Alergia na kiwi może się objawiać
w różny sposób, najczęstszym symptomem jest zespół alergii jamy
ustnej. Objawy narządowe z ciężkimi zagrażającymi życiu reakcjami
anafilaktycznymi częściej dotyczą osób z jednoczesnym uczuleniem na
alergeny roślinne. Białka alergenowe kiwi reagują krzyżowo z pyłkami
roślin, owoców i lateksem. Diagnostykę utrudnia brak standaryzowanych
wyciągów do testów skórnych punktowych. Rozpoznanie uczulenia
opiera się głównie na testach natywnych ze skórką i owocem kiwi bądź
na wyciągach wodnych z miąższu owocu. Alergia pokarmowa wpływa
znacząco na pogorszenie jakości życia chorego. Wciąż jednak jedyną droga
postępowania jest eliminacja alergenu z diety i zaopatrzenie pacjenta
w leki ratunkowe stosowane doraźnie. Duże nadzieje wiąże się z immunoterapią,
zwłaszcza przy użyciu alergenów rekombinowanych. Celem
niniejszego artykułu jest przedstawienie aktualnych danych dotyczących
alergii na ten smaczny, pełen witamin owoc.
Summary
Over the past several years allergy to kiwi fruit has become the subject
of extensive research. The most common symptom of allergy to kiwi fruit
is oral allergy syndrome. Organ symptoms with severe life-threatening
anaphylactic reactions appear more often in patients suffering simultaneously
from other plant allergies. Kiwi allergens cross-react with pollens of
plants, fruit and latex. Diagnosing is difficult due to lack of standardized
allergen extracts to perform skin prick test. The diagnosis of the allergy
is mainly based on prick by prick tests with native kiwi peel and pulp
or with water extracts from the pulp. Food allergy significantly reduces
quality of life. Still the only way of managing the symptoms is eliminating
allergens from patient’s diet and supplying patient with emergency
drugs. Nowadays physicians believe that immunotherapy is a promising
method of treatment, especially with the use of recombinant allergens.
The aim of this publication is to present recent data about allergy to that
vitamin-rich and delicious fruit.

słowa kluczowe: kiwi, alergeny, alergia krzyżowa, diagnostyka, immunoterapia

strony: od 157 do 161



szacunkowy czas pobierania pliku (90 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:197422[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2021 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.