english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 16. nr 2. czerwiec 2011  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły oryginalne
Porównanie stężenia IgE w surowicy pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (ZJN) i osób zdrowych
Mirosław Jarosz, Iwona Traczyk, Ryszard Tomasiuk , Wioleta Respondek

Wprowadzenie. Wiele osób zgłasza dolegliwości po spożyciu pewnych
pokarmów. Nawet do 35% osób populacji ogólnej i do 67% pacjentów
z ZJN twierdzi, że cierpi z powodu alergii pokarmowej.
Cel pracy. Porównanie częstości występowania swoistych przeciwciał
IgE wobec wybranych alergenów pokarmowch w grupie osób z ZJN
i kontrolnej.
Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 150 pacjentów
z ZJN i 50 osób zdrowych. W pierwszym etapie oznaczono stężenia przeciwciał
IgE dla 8 mieszanek alergenów pokarmowych u 100 pacjentów
z ZJN. Następnie oznaczono w surowicach 150 pacjentów i 50 osób
zdrowych stężenia sIgE dla 8 źródeł alergenów wybranych na podstawie
wyników z etapu I oraz wywiadów z pacjentami o produktach najczęściej
podejrzewanych o wywoływanie dolegliwości. Stężenie przeciwciał oznaczano
metodą immunoenzymatyczną.
Wyniki. Podwyższone stężenia sIgE występowały częściej w surowicach
osób z zdrowych niż pacjentów z ZJN (93,5% vs. 70,1%). U większości
pacjentów z ZJN stwierdzono podwyższone stężenia sIgE przeciwko
alergenom białka jaj i cytryn (97%) oraz truskawek (93%). W surowicach
u wszystkich osób z grupy kontrolnej stwierdzono podwyższenie stężenia
sIgE przeciwko alergenom: białka jaja, żyta i cytryn.
Wnioski. Wyniki badań nie potwierdziły hipotezy, że w surowicy pacjentów
z ZJN częściej obecne są sIgE przeciwko alergenom pokarmowym niż
u osób zdrowych. Niewielki wzrost stężenia specyficznych IgE u osób
zdrowych nie ma znaczenia klinicznego.

słowa kluczowe: zespół jelita nadwrażliwego, osoby zdrowe, stężenie IgE w surowicy, irritable bowel syndrome, healthy individuals, serum IgE concentration

strony: od 90 do 95



szacunkowy czas pobierania pliku (206 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:4214743[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2021 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.