english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 15. nr 3. wrzesień 2010  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły poglądowe
Nadwrażliwość pokarmowa
Emilia Katarzyna Cielecka, Katarzyna Dereń, Anna Grzegorczyk

Alergia to niepożądana reakcją na spożyty pokarm, która jest ściśle
związana z występowaniem w organizmie swoistych przeciwciał [1].
Natomiast niealergiczna nadwrażliwość pokarmowa to również niepożądana
reakcja na składniki żywności, w którą nie jest zaangażowany
system immunologiczny [2]. Wśród tych reakcji możemy wyróżnić: celiakię
(glutenozależna choroba trzewna, enteropatia glutenowa) – chorobę
objawiająca się zaburzeniem funkcji trawiennej jelit, pojawiającej
się pod wpływem glutenu [3-5] czy niealergiczną nadwrażliwość na
laktozę, która charakteryzuje się niemożnością strawienia laktozy [6].
Z kolei wrodzony niedobór jednego z trzech enzymów przemiany
galaktozy jest przyczyną choroby zwanej galaktozemią [7]. Zainteresowanie
ww. dziedziną nauki powoduje, że uczeni w ostatnich latach
dostarczają nam coraz to nowszych i lepszych narzędzi pozwalających
poprawnie diagnozować wspomniane choroby. Umożliwia to prawidłowe
leczenie niealergicznych nadwrażliwości pokarmowych, w tym
wrodzonej niealergicznej nadwrażliwości na fruktozę (HFI) [8]. HFI jest
autosomalną, recesywną chorobą genetyczną wywołaną brakiem aktywności
enzymu aldolazy B u chorych – izoenzymu, którego ekspresja
ma miejsce w wątrobie, nerkach i w odcinkach przewodu pokarmowego,
w których jest metabolizowana fruktoza. [8]. Oprócz niealergicznej
nadwrażliwości na fruktozę, mającej podłoże genetyczne, mamy
również do czynienia z nadwrażliwością wynikającą z innych przyczyn.
[9]. Dobra znajomość czynników sprawczych chorób alergicznych ma
podstawowe znaczenie dla opracowywania programów profilaktyki
zachorowań jak również uzyskania właściwej nad nimi kontroli [10].

słowa kluczowe: alergia pokarmowa, niealergiczna nadwrażliwość pokarmowa, celiakia, niealergiczna nadwrażliwość na laktozę, niealergiczna nadwrażliwość na galaktozę, HFI, food allergy, non-allergic food hypersensitivity, celiac disease, non-allergic food hypersensitivity

strony: od 118 do 124



szacunkowy czas pobierania pliku (141 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:2910532[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2021 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.