Teresa Małaczyńska
Wiek XXI przyniósł całkowicie nowe spojrzenie na problem prewencji, szczególnie prewencji pierwotnej. W szczególności wykazano brak dowodów na korzystny wpływ działań prewencyj-nych w populacji ogólnej. W artykule dokonano przeglądu współczesnego piśmiennictwa na temat prewencji chorób alergicznych, koncentrując się głównie na interwencji dietetycznej i im-munologicznej. Omówiono korzyści i ryzyko związane ze stosowaniem diet eliminacyjnych w czasie ciąży i laktacji, wynikające z podawania mieszanek opartych na hydrolizatach białek mle-ka krowiego, opóźnionego wprowadzania pokarmów stałych do diety oraz możliwości induko-wania tolerancji na potencjalne alergeny pokarmowe w wieku niemowlęcym.
słowa kluczowe: alergia, alergia pokarmowa, prewencja, immunotolerancja, allergy, food allergy, prevention, immunotolerance
strony: od 61 do 71
szacunkowy czas pobierania pliku (2922 kB) |   | rodzaj łącza: | 56 | 128 | 256 | 512 | 1024 | [kbps] | czas ściągania: | 585 | 184 | 92 | 47 | 24 | [sek.] |
|
 | Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd. |
|