english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 14. nr 1. marzec 2009  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły oryginalne
Nadwrażliwość na pokarmy wśród dzieci szkolnych w Łodzi – wyniki badan ankietowych EUROPREVALL
Barbara Majkowska-Wojciechowska, Aleksandra Wardzyńska, Marta Wysocka i wsp.

Wprowadzenie. Częstość występowania nadwrażliwości na pokarmy u dzieci jest wysoka i wzrasta szczególnie w środowisku miejskim.
Cel pracy. Celem badania było określenie częstości występowania nadwrażliwości na pokarmy u dzieci środowiska miejskiego Polski Centralnej. Badania były częścią szóstego Europejskiego Programu Ramowego Unii Europejskiej: Epidemiology of food allergy in children and adults - Euro Prevall, WP 1.2, Child Screening.
Materiał i metody. Badaniami objęto 3260 dzieci w wieku 7-10 lat z 12 wylosowanych szkół spośród 95 łódzkich szkół podstawowych (z wyjątkiem 39 szkół specjalnych, przyszpitalnych, wyznaniowych i prywatnych). Badanie ankietowe przeprowadzono w oparciu o kwestionariusz międzynarodowego programu Europrevall.
Wyniki. Ankietę przesiewową wypełniło 2148 (64,7%) rodziców, w tym 1049 dziewczynek i 1058 chłopców. 71% (1474) rodziców wyraziło zgodę na ponowny kontakt. Dolegliwości po spożyciu pokarmu zgłoszono u 827 dzieci (41,6%), z czego u 517 (26%) wystąpiły one więcej niż 4 razy. Najczęstszymi objawami były: wysypka (35,1%), biegunka lub wymioty (14,2%), nieżyt nosa (13,5%). Najczęściej występowały po spożyciu: mleka krowiego (5,19%), czekolady (2,07%), nabiału (1,96%), truskawek (1,32%), jaj kurzych (1,01), pomidorów (0,75%), kakao (0,69%) i orzechów (0,56%).
Wniosek. Nasze badania wykazują wysoką częstość zgłaszania nadwrażliwości na pokarmy u dzieci aglomeracji łódzkiej.

słowa kluczowe: nietolerancja pokarmowa, dzieci, środowisko miejskie, EuroPrevall, food intolerance, children, urban enviroment, EuroPrevall

strony: od 35 do 44



szacunkowy czas pobierania pliku (440 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:89291584[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2020 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.