english version  
Mediton - Oficyna Wydawnicza
Strona główna Czasopisma Książki Konferencje i zjazdy Aktualności Mediton Kontakt  
   Czasopisma
wersja do druku
   Alergia Astma Immunologia - archiwum  

Alergia Astma Immunologia
     Archiwum
     Redakcja
     Rada programowa
     Informacje dla autorów i recenzentów
     Prenumerata
Otorynolarygnologia
Przegląd Alergologiczny



 Szukaj w artykułach:
  Oficjalny organ Polskiego Towarzystwa Alergologicznego




tom 14. nr 1. marzec 2009  
 SPIS TREŚCI

 Artykuły poglądowe
Właściwości biologiczne jadu pszczół
Krzysztof Pałgan, Zbigniew Bartuzi

Reakcje anafilaktyczne spowodowane przez użądlenia przez pszczoły
są głównym problemem poruszanym w literaturze. Zatem zrozumiałym
jest fakt, że skład i właściwości alergenowe jadu pszczelego
skupiają najwięcej uwagi. Uważa się, że za reakcje alergiczne odpowiadają
głównie melittyna i fosfolipaza A2. Ostatnie doniesienia pokazują,
że melittyna posiada zdolność zwiększania przepuszczalności
błon komórkowych zarówno prokariota jak i ekariota. Właściwości
takie melittyny czyni się odpowiedzialnym za działanie przeciwbakteryjne,
przeciwnowotworowe oraz hamujące inwazję lejszmaniozy.
Ponadto wykazano, że melittyna blokując ekspresję genów, może
hamować replikację niektórych wirusów. Istnieją również doniesienia,
że melittyna działa przeciwzapalnie co może być wykorzystane w
terapii chorób reumatycznych.

słowa kluczowe: jad pszczoły, melittyna, działanie przeciwbakteryjne, reumatoidalne zapalenie stawów, komórki nowotworowe , bee venom, melittin, anti-microbial, rheumatoid arthritis, cencer cells

strony: od 17 do 19



szacunkowy czas pobierania pliku (76 kB)
rodzaj łącza:561282565121024[kbps]
czas ściągania:166322[sek.]


Abyś mógł oglądać dokumenty w formacie PDF musisz mieć zainstalowany program Adobe Acrobat Reader. Program ten można pobrać stąd.


Strona główna | Czasopisma | Książki | Konferencje i zjazdy | Aktualności | Mediton | Kontakt

Copyright © 1996-2020 Oficyna Wydawnicza MEDITON | Wszelkie prawa zastrzeżone.